MODACC – Clúster Català de la Moda ha dut a terme un pilot, emmarcat en el projecte europeu CRAFT-IT4SD, que ha consistit en dur a terme dos focus group, un per a PIMEs i l’altre per a agents rellevants del sector. D’aquesta manera, treballa per l’adaptació de les PIMEs a la legislació europea que serà d’obligat compliment pròximament, tot integrant la sostenibilitat en les empreses per al compliment de la normativa.
Des del Clúster es proposa la implementació de noves tecnologies digitals i models de negoci sostenibles per a poder adaptar-se al nou panorama legal. Per poder dur a terme accions que guiïn les empreses envers aquesta direcció, és de gran importància el coneixement de les lleis i exigències europees, així com capacitar a les empreses amb eines funcionals per a la implementació de mesures.
L’11 de desembre es va fer el primer focus group, el de les PIMEs. Es va dur a terme a les oficines de MODACC i va agrupar a representants d’empreses catalanes compromeses amb la sostenibilitat i amb el futur del sector de la moda.
Durant la primera part de la sessió, es van fer ponències per part de David García Uslé, Director Executiu de MODACC, Lídia Morcillo i Juliana Penagos, Project Managers de projectes europeus del Clúster. Les xerrades van mostrar la situació actual de l’ecosistema català de la moda i es van posar sobre la taula quins són els principals reptes que ha d’afrontar. A més, es van explicar les normatives europees que més afecten a les micro, petites i mitjanes empreses del sector. Seguidament, es van presentar les tecnologies que es considera que seran les que faran possible la transició verda de la indústria del tèxtil i la moda.
Els representants de les empreses van participar en una dinàmica que plantejava els reptes legislatius, socials i ambientals com una oportunitat per a les empreses catalanes.
Una setmana més tard, el dia 18 de desembre, es va reunir a agents rellevants del sector català de la moda i el tèxtil per dur a terme un focus group. Els agents rellevants van ser seleccionats pel nivell d’impacte en el sector. D’aquesta manera, es van identificar entitats de governança, educació, empreses de tecnologies, consultores, grans empreses de moda, clústers associacions de formació i treball. Els participants, una quinzena, van estar establir les principals dificultats de les PIMEs. Tot i això, no només es va analitzar el sector, sinó que van proposar solucions i van plantejar oportunitats que poden aprofitar-se.
D’aquesta manera, s’han establert quins seran els pròxims passos, tot tenint en compte les necessitats detectades, gràcies a metodologies de recerca quantitativa i qualitativa que s’ha dut a terme durant el pilot.
En primer lloc, MODACC, sota el paraigua de CRAFT-IT 4SD, oferirà webinars de lliure accés per a PIMEs en els quals tractarà la legislació europea que s’implementarà pròximament des de la perspectiva de l’oportunitat. A més, s’elaborarà un eix cronològic d’aplicament de normatives europees. Finalment, es durà a terme una fira de tecnologies la primavera de l’any vinent per promoure aliances entre PIMEs i empreses de tecnologies.
MODACC entén que els pilots han sigut tot un èxit, ja que s’ha pogut fer un gran recull d’informació quantitativa i qualitativa que serà cabdal per a la presa de decisions del sector i per a la seva adaptació en la transformació de la indústria de la moda.
El projecte europeu CRAFT-IT4SD
CRAFTIT-4SD té com a objectiu impulsar els sectors culturals i creatius (CCSI) cap a la transició verda, aprofitant el ric patrimoni cultural i les fortes tradicions creatives que sustenten aquests sectors a Europa.
L'ambició del projecte és revitalitzar coneixements i tècniques tradicionals com a recursos culturals compartits, generant una nova economia creativa sostenible i orientada al client. CRAFTIT-4SD crearà una xarxa de coneixements compartits, on la tecnologia jugarà un paper clau. Hi haurà plataformes de dades, de codi obert, en les quals es podrà aprofundir en l’impacte ambiental dels productes.
És un projecte col·laboratiu de la línia Horizon Europe, finançat per la Unió Europea.
28 octubre 2024
El projecte europeu JUST FASHION ha tingut el seu inici, el dilluns dia 28 d’octubre, amb la celebració de la primera reunió entre col·laboradors. Han sigut presents a la trobada en línia les 20 entitats, organitzacions i empreses que formaran part del projecte.
21 octubre 2024
- Els col·laboradors del projecte, procedents de Dinamarca, Finlàndia, Romania i Espanya, van anar a Igualada per celebrar la Plenary Meeting els dies 17 i 18 d’octubre.
- CRAFTIT-4SD pretén revolucionar el món de la moda, unint la tradició artesana i la innovació tecnològica amb una visió sostenible i de respecte envers l’entorn natural i social.
3 octubre 2024
En el marc del saló internacional de la moda MOMAD, l’Asociación de Empresas de Confección y Moda de la Comunidad de Madrid (ASECOM) i el Clúster Català de la Moda i el Tèxtil (MODACC), dues de les principals Agrupaciones Empresariales Innovadoras (AEIs) del sector tèxtil i moda, van presentar el seu projecte “DigitaLabel”. Aquesta iniciativa busca aportar transparència i traçabilitat a tota la cadena de valor, dins de la normativa d’ecodisseny que entrarà en vigor l’any 2026, a més de fomentar la sostenibilitat, millorar la competitivitat i incrementar el vincle de les marques amb els seus clients. L’objectiu principal del projecte DigitaLabel ha sigut desenvolupar i experimentar un sistema de traçabilitat flexible i versàtil per a productes de moda mitjançant l’ús d’eines digitals que permetin optimitzar els recursos humans i les matèries primeres usats durant el procés de producció i comercialització.