Notícies

NOTÍCIES

Un banyador també pot ser sostenible

Clúster Català de la Moda (Modacc)

La indústria tèxtil és la segona més contaminant del planeta, segons l'ONU, i s'està posant les piles per reduir l'impacte mediambiental que genera a través de la confecció de peces amb materials ecològics, reciclats i duradors; amb processos menys contaminants i amb la reutilització de les teles.

Montse Bayén, responsable de sostenibilitat de Modacc, el clúster català de la moda, explica que el sector està fent passes endavant en la sostenibilitat:

"S'està innovant en moltes coses. Es fan fils de bambú o de lli reciclat. També cada cop més es reutilitzen les teles postconsum, la indústria tèxtil genera molts residus i es fan teixits nous amb roba que ja s'ha utilitzat. També es fa fil de les xarxes dels pescadors i d'altres residus plàstics que es troben al mar."

Un factor clau en la sostenibilitat de la roba és que les peces durin, i això en biquinis i banyadors és un repte afegit:

"Tots tenim en ment que una peça de bany dura unes dues temporades, perquè els afecta el sol, el clor de les piscines, el salitre de l'aigua del mar. Tot el que sigui innovació en teixits que siguin més resistents en tots aquests ambients corrosius, que és el cas dels banyadors, és molt positiu des del punt de vista de la sostenibilitat."

Els teixits reciclats en roba de bany fa uns quatre anys que es van començar a aplicar a les confeccions. I han fet una evolució continuada. segons Cristina Torras, que amb la seva mare, la dissenyadora Peque de Fortuny, tenen la firma Bohodot: "Això és com tot, al principi tot era prova-error, prova-error. La qualitat no era la que volíem, però s'ha evolucionat molt i la qualitat cada cop és millor, de manera que cada cop podem apostar més per això."

A Bohodot gairebé tot el procés de fabricació d'una peça de bany és quilòmetre zero i té en compte la sostenibilitat, pels teixits que utilitzen i la manera com es fan: el 80% dels proveïdors són catalans, els tallers són a Barcelona, i el 70% dels teixits que utilitzen són reciclats de xarxes de pescar i plàstics que es troben al mar.

Segons Torras, per fer peces respectuoses amb el medi ambient, cal que tot el procés ho sigui.

"Al final tot això és una cadena. Nosaltres comprem el teixit fet, però qui fa el teixit té un proveïdor de fil que té un vaixell al mediterrani i recullen xarxes, ampolles, els plàstics que es troben al mar i amb això fan el fil reciclat. La manera de produir els teixits és amb energia verda, i quan s'estampa el teixit es fa en sec, abans es feia servir molta aigua, i això ha canviat."

La moda sostenible no és només un repte per al sector, en innovació i en costos, segons Montse Bayén. També cal que els consumidors prenguin consciència i estiguin disposats a pagar més per aquestes peces de roba.


Podeu llegir la notícia completa en el següent enllaç.

Comparteix-lo!

DESTACATS

NOTÍCIES RELACIONADES

Modificar cookies