Els colorants i productes químics derivats del procés de tinció tèxtil que van a parar a les aigües residuals representa un gran problema per la societat, ja que no es poden eliminar amb mètodes simples i causen un elevat impacte ambiental. Aquests efluents estan caracteritzats per tenir una gran quantitat de càrrega de químics orgànics i d’agents colorants, baixa biodegradabilitat i una alta salinitat. Actualment, a Europa, es produeixen 108 milions de tones d’efluents contaminants cada any que estan carregats amb 36 milions de químics auxiliars. En aquest context, va néixer el projecte RECICOLOR per promoure una indústria de la moda més neta i respectuosa amb el medi ambient a partir de la implementació de noves tècniques de tinció tèxtil. Un projecte que acaba de completar la prova pilot amb uns resultats sorprenents.
El projecte l’ha liderat el Clúster català de la moda MODACC amb el suport d’ACCIÓ i s’ha desenvolupat a les instal·lacions de l’empresa ESCORPION amb el suport tècnic del centre tecnològic FITEX, la participació de la Universitat de Lleida i la col·laboració tècnica de OFFICINA+39 -empresa química italiana d'última generació especialitzada en tendències sostenibles per a la indústria tèxtil- i ha servit per crear un nou procés de tintura de teixit tèxtil a base de llana, a partir del Recycrom™, un colorant reciclat a partir de residus tèxtils, tecnologia patentada i aportada per OFFICINA+39.
En una primera fase s'ha realitzat un estudi per conèixer la situació actual dels processos de tinció sostenibles actuals al mercat i s'ha identificat el nou procés de tinció amb els colorants reciclats a utilitzar. En la següent fase d'experimentació, s'ha dut a terme tot un seguit de proves de tinció a nivell laboratori amb la col·laboració tècnica d'OFFICINA+39, qui ha proporcionat els colorants reciclats, fins a poder dur a terme una prova pilot a escala industrial a les instal·lacions de l’empresa de moda ESCORPION, situada a Igualada, per tal de validar els resultats de tinció en peça tèxtil. Finalment, en una última fase s'ha realitzat una avaluació tècnica, econòmica i ambiental del nou procés desenvolupat. En total, el projecte ha tingut una durada d’un any.
Durant la prova pilot es van utilitzar tres gammes de colorants Recycrom™: els colorants 100% reciclats com el Royal Blue i el Fucsia, els colorants amb un contingut del 98% de colorant reciclat com el Navy Blue i els colorants RTD amb un contingut del 65% de colorant reciclat com els colorants RED i Turquoise.
D’entre les principals conclusions destaca que es va aconseguir una tintura uniforme i igualada amb els colorants Recycrom™ Special Navy Blue, Recycrom™ Pure Royal Blue i Recycrom™ Pure Fucsia, a escala laboratori i en la matèria Tencel; i també es va obtenir una tintura uniforme i igualada amb els colorants Recycrom™ RTD Red i Recycrom™ RTD Turquoise amb les matèries Tencel, Mozart i Acrílic Llana a escala laboratori. Durant la prova pilot es va aconseguir reproduir satisfactòriament les tintures amb els colorants Recycrom™ RTD Red i Recycrom™ RTD Turquoise.
La finalització de la primera prova pilot del projecte RECICOLOR permet concloure que l’ús de colorants reciclats, obtinguts de residus tèxtils, per tornar a ser incorporats a la cadena de valor i tornar a utilitzar-se en el procés de tinció, és un procés efectiu, altament innovador i sostenible que comporta tecnologies més netes al sector tèxtil, al mateix moment que promou la transició del sector cap a una economia circular.
Clúster Català de la Moda (Modacc)
24 agost 2023
Ja hi ha biquinis confeccionats amb bambú, eucaliptus, restes de xarxes de pescar i residus de plàstic.
Clúster Català de la Moda (Modacc)
11 juliol 2022
➢ Modacc i quinze empreses tèxtils han viatjat a Londres per conèixer noves tendències sostenibles i digitals de la indústria de la Moda
➢ L’expedició, que ha visitat la desena edició de la Fira Future Fabrics Expo, també ha realitzat un Tour per diferents barris de la ciutat que han estat font d’inspiració, aprenentatge i identificació d’oportunitats
Clúster Català de la Moda (Modacc)
21 abril 2021
Vuit marques de moda catalana han participat en un programa d’entrenament de sostenibilitat i valor compartit gràcies a un projecte pilot d’ACCIO de la Generalitat i el Clúster Català de la Moda (MODACC) per avançar cap a la transformació sostenible i un model corporatiu socialment responsable.