NOTÍCIES

Les empreses del sector tèxtil-moda es recuperen de la pandèmia al 2022 però miren amb incertesa al 2023

Clúster Català de la Moda (Modacc)

El Clúster Català de la Moda ha presentat l’Informe sobre perspectives de la Moda Catalana 2023, fet a partir de les dades proporcionades per una quarantena d’empreses catalanes representatives del sector tèxtil-moda. Al llarg de la presentació s'ha fet una anàlisi de l'estat actual del sector en el qual s'ha pogut veure que, en l'àmbit econòmic, les empreses del sector han experimentat una evolució positiva durant els dos darrers exercicis, recuperant-se en bona part de les conseqüències de la pandèmia.

La mostra d'empreses enquestades són pimes amb un volum de negoci situat entre els 5 i els 40 milions d'euros, el 52,8% de les empreses disposen d'una marca pròpia que distribueixen tant a les seves pròpies botigues com a botigues de tercers, i la principal línia de producte és la roba femenina (44,4%) seguida de la roba interior (25,9%).

En relació amb les vendes, el 77,8% de les empreses afirmen que aquestes han augmentat si es comparen els valors de l'any 2022 amb l'any 2021. En aquest sentit, de cara al 2023 el 62,9% de les empreses consideren que aquestes continuaran incrementant-se respecte als anys anteriors.

Amb relació al personal contractat, actualment, el 36,1% d'empreses disposen d'entre 11 i 50 treballadors, i el 38,9% compten amb entre 51 i 200 empleats. Durant el 2022 el 61,1% de les empreses han contractat personal nou i tan sols l'11,1% l'han reduït. De cara al 2023 es preveu que el 50% de les empreses mantinguin l'estructura, mentre que el 36,1% preveu incrementar el nombre de treballadores.

Pel que fa a les tendències de mercat, les empreses observen un major interès dels consumidors pels productes més personalitzats i sostenibles, identificant la interacció digital amb el client com un aspecte clau pels pròxims anys.

L’estudi també revela els riscos més rellevants del sector de la moda entre els quals destaquen la inflació i els seus efectes en el consum de moda de les famílies; l’increment de preus en els subministraments i els costos energètics i laborals.

Més vendes internacionals i recursos per a la innovació

Segons l'estudi, les vendes internacionals del sector de la Moda es concentren a Europa, Amèrica del Nord i Amèrica Llatina. Àsia es revela com el mercat de més difícil accés per a les marques de moda catalanes. El 69,4% de les empreses del sector preveuen augmentar les seves inversions i vendes internacionals durant l'any 2023, provocant un major creixement de l'empresa, consolidant el producte i la marca, i augmentant la seva competitivitat al mercat.

La innovació serà també la gran aposta de les empreses del sector. Es preveu que el 88,5% de les organitzacions inverteixin al voltant d'un 10% del pressupost anual en I+D+I. Aquesta inversió se centrarà principalment en la compra d'equips i/o softwares per a la digitalització de processos, en la comunicació i el màrqueting de la marca per reforçar-ne la notorietat i en eines per incrementar o millorar l'e-commerce.

L'enquesta revela la preocupació de les empreses per adaptar els seus processos i productes a la nova regulació mediambiental europea, tot i que la concreció de molts d'aquests aspectes encara és molt incerta.

El president del Clúster Català de la Moda (MODACC) i CEO de la marca SIMORRA, David Dimas afirma que l'estudi demostra que "Malgrat la inflació i la incertesa envers el futur, el sector de la Moda catalana està superant les dificultats viscudes amb la pandèmia i és optimista envers el futur".

L’estudi ha estat elaborat a través d’una enquesta realitzada a quaranta directius d’empreses de la indústria de la moda catalana que ocupen un total de 2.500 professionals i presenten una facturació agregada de 400 milions d’euros. Pel Clúster Català de la Moda, disposar de dades d’evolució sectorial fiables i posar-les a disposició de les empreses associades és clau per poder prendre decisions estratègiques, en especial en moments d’incertesa com els actuals.

Recursos

Comparteix-lo!

DESTACATS

NOTÍCIES RELACIONADES

Modificar cookies