Clúster Català de la Moda (Modacc)
Des de fa un any, el Clúster català de la moda, MODACC, hem format part dels grups de treball impulsors del Pacte per a la Moda Circular de Catalunya per definir els seus continguts i establir les seves bases. Aquest passat 24 de març vam fer la presentació del Pacte davant d’una setantena de marques, empreses productores i professionals del sector.
El Pacte, liderat per la Generalitat de Catalunya, sorgeix per ser un revulsiu que faci avançar el sector del tèxtil cap a la circularitat, comptant amb la implicació i la col·laboració de totes les baules de la seva cadena de valor. Durant aquest procés inicial hem tingut l’oportunitat d’aportar els nostres coneixements i la nostra visió de futur sobre el sector, juntament amb els altres 30 agents impulsors de la cadena de valor del tèxtil que inclouen empreses fabricants, distribuïdores i comercialitzadores, patronals i associacions sectorials, gestors de residus, centres tecnològics i acadèmics, administracions i entitats del tercer sector. Tots els agents hem treballat de forma coordinada per establir les bases del Pacte que acabem d’aprovar.
Una iniciativa amb suport europeu
El Pacte neix amb l’objectiu d’adoptar compromisos concrets per facilitar la integració de l’economia circular al sector i fomentar la participació oberta, tant dels agents del sector com dels consumidors, en la transició cap a un model més sostenible i responsable, en coherència amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.
Des del Clúster Modacc volem posar en valor el caràcter pioner d’aquesta iniciativa sobre economia circular que ha estat considerada com a acció pilot per part de la Comissió Europea en el marc del Projecte Interreg CircE (2017-2020) que va valorar el seu caràcter innovador i la seva replicabilitat en altres territoris a partir de l’experiència que desenvolupem a Catalunya.
Un problema global
Des del sector del tèxtil som conscients que els residus derivats de la producció i consum de roba són un problema ambiental global: cada any es venen 100.000 milions de peces de roba al món i la seva vida útil és cada vegada més curta (en quinze anys s’ha reduït prop d’un 20%). Per contra, es reciclen globalment menys de l’1% dels residus tèxtils.
S’estima que a Catalunya cada persona consumeix entre 21,5 i 26 kg de tèxtils a l’any i tan sols es recullen selectivament el 12 % dels residus tèxtils, un percentatge molt allunyat del d’altres fraccions de residus. Això implica que més de 147.000 tones de residus tèxtils s’incineren o es llencen a un abocador anualment.
Objectius ambiciosos
Per canviar aquesta situació, els agents impulsors del Pacte hem establert com a objectius generals una reducció significativa de la generació de residus tèxtils i l’increment del percentatge de recollida selectiva i de valorització d’aquests residus, tant de preparació per a la reutilització com de reciclatge.
També hem definit objectius específics per als diferents segments de la cadena de valor del tèxtil. En l’àmbit de la fabricació volem incrementar la durabilitat dels productes i el percentatge de material reciclat incorporat a nous productes, reduir i eliminar l’ús de materials nocius, augmentar la reutilització amb la implementació de nous models de negoci i desplegar estratègies de producció més neta i eficients, entres altres mesures.
Per assolir aquests objectius ambiciosos, ja estem treballant en la implementació de projectes pilot en determinats territoris per a impulsar la recollida de la roba de segona mà i la seva reutilització, així com per a millorar els sistemes de recollida selectiva de residus tèxtils i el reciclatge local.
Des de Modacc s’està impulsant també un projecte pilot dins del marc del PACTE relacionat amb la futura obligació per part dels productors de la Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) que serà d’obligat compliment a partir del 2025. Des del clúster ens volem anticipar a aquest nou marc normatiu i realitzar un pilot per a entrenar al sector amb el compliment de les seves futures obligacions. A través de la creació de la nova entitat que ha de facilitar i finançar la gestió del fi de vida dels productes tèxtil, el clúster anima a tots els seus membres que vulguin participar en aquesta acció a omplir el formulari adjunt.
Clúster Català de la Moda (Modacc)
30 gener 2024
SuitsUbest és un projecte d’investigació industrial que té per objectiu investigar, dissenyar i assajar un algoritme de RL en el món del marketing en el sector de la moda.
Clúster Català de la Moda (Modacc)
30 gener 2024
El projecte MODA HUB busca respondre a aquesta necessitat proposant un projecte destinat a desenvolupar una plataforma de compartició de dades reals sobre l’evolució del ecommerce en el sector de la moda.
Clúster Català de la Moda (Modacc)
30 gener 2024
Long Life Textile és un projecte d’investigació industrial que pretén generar evidència pel disseny, desenvolupament i prototipat d’un model que permeti allargar lavida útil dels productes tèxtils per la llar, assegurant la seva traçabilitat i transparència al llarg de tot el cicle de vida.