Clúster Català de la Moda (Modacc)
Després de mesos de feina, l’equip de treball liderat per MODACC i participat pel centre tecnològic Tèxtil FITEX, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat de Lleida ha completat el projecte AUTSORT (Automatic Textile Sorting), un sistema que permet classificar els materials tèxtils en funció de les fibres que contenen a partir d’espectroscòpia d’infraroig proper (NIR). Es tracta d’un sistema pioner que permetrà reciclar molta més roba en desús que fins ara.
Un dels principals reptes que afronta el sector tèxtil és el del reciclatge, ja que la majoria de teixits estan fets utilitzant fils diferents que requereixen processos de reciclat molt diferent. Així doncs, poder classificar les peces de roba segons la seva composició és clau per poder reciclar la roba i passar del sistema lineal actual a un sistema circular. Tot i que actualment ja hi ha al mercat algunes tecnologies de classificació de tèxtils, els mètodes convencionals no poden classificar l’àmplia varietat de materials que sí que aconsegueix AUTSORT, que incorpora sensors en la classificació automàtica de fibres i això permet determinar amb molta precisió en una peça la presència de cotó, lli, seda, llana, polièster, poliamida, viscosa i fins a 13 fraccions diferents de fibres a partir dels seus espectres NIR.
Per tal que es pugui implementar, ara caldrà que el sistema AUTSORT es desenvolupi a nivell industrial i es pugui aplicar a la maquinària de “sorting” de les empreses fabricants. Modacc posa l’algoritme de classificació a disposició de la indústria perquè es pugui desenvolupar un software que integri aquest algoritme d’intel·ligència artificial a la maquinària industrial tèxtil i del sector del reciclatge. L’objectiu és reduir la quantitat de residus tèxtils que van a parar a abocadors o incineradores, potenciar el reciclat de la indústria tèxtil i reduir la petjada de carboni de la producció de noves fibres ja que es podran utilitzar fibres recuperades.
A Europa es calcula que cada persona consumeix una mitjana de 26 kg de productes tèxtils cada any, i és per això que la indústria de la moda fa temps que treballa en la implementació de l’economia circular, des del disseny fins al reciclat. A més, la directiva europea 2018/851 ja obliga als estats membres a implementar la recollida selectiva de tèxtils abans de l’1 de gener de 2025, amb l’objectiu que els materials tèxtils s’incorporin a les cadenes de reciclatge i així reduir el rebuig final.
El projecte AUTSORT l’ha impulsat el Clúster MODACC en col·laboració amb la Fundació per a la Innovació Tèxtil FITEX, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat de Lleida i ha obtingut finançament del programa AEI (Agrupaciones Empresariales Innovadoras) del Ministeri d’Economia, Hisenda i Competitivitat del govern espanyol. El projecte ha tingut una durada de 9 mesos i un cost de 87.000 euros.
14 gener 2025
Amb el suport d’ACCIÓ, Modacc lidera aquesta iniciativa amb la col·laboració de l’escola de Disseny LCI Barcelona, el centre d’innovació tèxtil FITEX, l’escola de Costura i Moda Qstura, l’escola Superior de Disseny ESDI i L’institut Intexter de la Universitat Politècnica de Catalunya
Clúster Català de la Moda (Modacc)
30 gener 2024
SuitsUbest és un projecte d’investigació industrial que té per objectiu investigar, dissenyar i assajar un algoritme de RL en el món del marketing en el sector de la moda.
Clúster Català de la Moda (Modacc)
30 gener 2024
El projecte MODA HUB busca respondre a aquesta necessitat proposant un projecte destinat a desenvolupar una plataforma de compartició de dades reals sobre l’evolució del ecommerce en el sector de la moda.