Els impulsors del projecte “Fascinate” són el Clúster Modacc, el Lifestyle & Design Cluster de Dinamarca, la Fashion Association de Bulgària, l’institut tecnològic CITEVE de Portugal i el Clúster Digital de Catalunya. Finançat pel programa europeu Cosme, es beneficiaran d’aquest projecte 650 pimes europees
Per primera vegada, el sector tèxtil-moda i el sector de les tecnologies digitals s’han posat a treballar colze a colze per poder determinar de quina manera, des de l’àmbit digital, es poden resoldre les necessitats que tenen les empreses de la moda quan es proposen vendre al món.
Una tecnologia com el Blockchain pot facilitar la traçabilitat del producte? La intel·ligència artificial pot ajudar a optimitzar estocs? Quines eines permeten avançar-se a allò que vol el consumidor? I quines serveixen per disminuir els efectes ambientals de la indústria? Concretar aquestes i altres qüestions és l’objectiu del projecte europeu Fascinate (Sustainable Fashion Alliance for International Markets), que proposarà una estratègia d'internacionalització conjunta entre els sectors moda, calçat i tecnologies digitals per anar a mercats internacionals, posant al centre la sostenibilitat i la circularitat.
El projecte Fascinate, finançat per la UE, està impulsat conjuntament per cinc clústers europeus: el Clúster català de la Moda MODACC -que lidera el projecte-, l’entitat búlgara Bulgarian Fashion Association, el Clúster “Lifestyle & Design Cluster” de Dinamarca, l’institut tecnològic CITEVE de Portugal i el Clúster Digital de Catalunya. Des del mes de setembre les cinc institucions treballen per establir, en el termini de divuit mesos, una estratègia conjunta que els permeti conquerir nous mercats internacionals gràcies a les noves tecnologies.
Es beneficiaran d’aquest projecte un total de 650 empreses, majoritàriament PIMES europees del sector de la moda i el calçat, que podran arribar a nous mercats a través d’eines digitals que no s’havien utilitzat fins ara al sector de la moda, com el blockchain o la intel·ligència artificial, claus per poder fer la traçabilitat del producte i generar, així, noves cadenes de valor basades en la circularitat i la sostenibilitat.
El projecte ha de servir per crear un model de negoci a mitjà i llarg termini, fet que implica que la col·laboració entre les diferents institucions que formen part del projecte Fascinate s’allargarà en el temps i la feina feta tindrà continuïtat. La suma del knowhow de les empreses del sector de la moda i l’expertesa tecnològica ha de servir perquè, de la interacció entre el món tèxtil i el digital, en surti un seguit d’accions on l’entorn digital ajudi al tèxtil a resoldre els seus problemes i necessitats, com l’optimització de despeses, la reducció de costos operatius i la sostenibilitat. Les primeres sessions de treball conjunt s’han centrat en identificar aquestes necessitats, veure què hi pot aportar la tecnologia i com.
El projecte Fascinate forma part del programa europeu COSME i s’emmarca dins de l’acció “Clústers Go International”, que busca fomentar la col·laboració i el treball conjunt entre clústers de diferents països i àmbits sectorials per determinar estratègies d’internacionalització de les Pimes arreu d’Europa. El projecte té un pressupost de 222.000 euros, dels quals gairebé el 90% -més de 190.000 euros- els aporta la Unió Europea. L’objectiu és que aquestes 650 empreses catalanes, portugueses, daneses i búlgares puguin construir xarxes de cooperació amb tercers països i accedir a mercats internacionals.
La circularitat i la sostenibilitat, els reptes més immediats
La indústria tèxtil i de la moda fa temps que treballa perquè el necessari procés d’internacionalització que han de fer les empreses del sector vagi acompanyat d’aspectes diferenciadors, com la circularitat i la sostenibilitat. És en base a aquests elements que les empreses europees volen identificar-se i posicionar-se als mercats internacionals.
En aquest sentit, l’aliança amb els clústers tecnològics els permetrà avançar cap a la Indústria 4.0 i anar molt més enllà d’implementar el comerç electrònic, ja que podran incorporar elements com la traçabilitat o l’optimització d’estocs en aquest procés de venda internacional a través de tecnologies com el Blockchain o la intel·ligència artificial. La traçabilitat és clau per garantir la circularitat i la sostenibilitat del procés de producció, distribució i venda, i per poder generar, així, noves cadenes de valor.
El sector tèxtil-moda i calçat busca principalment eines que els permetin reduir costos i ser més rendibles, i això suposa avançar-se al que vol el consumidor, poder ser més eficients en la gestió d’estocs i més àgils en la capacitat de resposta, establir comunicació entre tots els elements de la cadena de valor, eliminar burocràcies i eliminar barreres d’importació i exportació. A més, volen disminuir els efectes ambientals nocius de la indústria i avançar fermament cap a la sostenibilitat.
Per la seva banda els clústers tecnològics ja fa temps que treballen per identificar oportunitats de negoci en sectors de referència, com el tèxtil-moda, i per estimular una possible demanda tecnològica en nous sectors. El projecte Fascinate, doncs, resulta estratègic per ambdós sectors.
Divuit mesos de treball intens
Tot i que el projecte Fascinate (Sustainable Fashion Alliance for International Markets) va començar a caminar el mes de setembre, properament se celebrarà a Bulgària l’acte formal d’arrencada del projecte que es va haver d’endarrerir a causa de la pandèmia. Està confirmat que, en el marc del projecte, una quinzena d’empreses de moda participaran a la Fashion Week de Berlín, prevista pel mes de gener de 2021. En els propers mesos es farà un workshop a Barcelona i en acabar el projecte un esdeveniment de cloenda en un país encara per determinar. En total, en aquesta primera fase, el projecte preveu una durada de 18 mesos.
MÉS INFORMACIÓ
Consorci del Projecte Fascinate
Modacc - Clúster Català de la Moda i el Textil: www.modacc.cat
Bulgarian Fashion Association: www.bgfa.eu
CITEVE - Centro Tecnológico Têxtil e Vestuário (Portugal): www.citeve.pt
Lifestyle & Design Cluster (Dinamarca): www.ldcluster.com
Associació Clúster Digital de Catalunya: www.clusterdigital.cat
14 gener 2025
Amb el suport d’ACCIÓ, Modacc lidera aquesta iniciativa amb la col·laboració de l’escola de Disseny LCI Barcelona, el centre d’innovació tèxtil FITEX, l’escola de Costura i Moda Qstura, l’escola Superior de Disseny ESDI i L’institut Intexter de la Universitat Politècnica de Catalunya
Clúster Català de la Moda (Modacc)
30 gener 2024
SuitsUbest és un projecte d’investigació industrial que té per objectiu investigar, dissenyar i assajar un algoritme de RL en el món del marketing en el sector de la moda.
Clúster Català de la Moda (Modacc)
30 gener 2024
El projecte MODA HUB busca respondre a aquesta necessitat proposant un projecte destinat a desenvolupar una plataforma de compartició de dades reals sobre l’evolució del ecommerce en el sector de la moda.