El projecte
El projecte Transitions és una aliança estratègica per a la innovació que reuneix centres de recerca i tecnològics, institucions de Formació Professional i Educació Superiorclusters i altres entitats d’innovació d'Espanya, Itàlia, els Països Baixos i Suècia. El seu objectiu és impulsar la transició de la indústria tèxtil i de la moda cap a un sistema 4.0 i una economia circular mitjançant el desenvolupament de nous mètodes d'aprenentatge, eines i pràctiques que ajudin estudiants, joves dissenyadors i professionals a afrontar reptes reals.
Transitions Lab, una oportunitat per a la creació de sinergies en el món del tèxtil i la moda
La primera setmana de febrer, els socis del projecte europeu Transitions van viatjar a Biella, localitat del nord d’Itàlia coneguda per la seva tradició tèxtil, sobretot, en el tractament de la llana. Allà van anar-hi per participar l’esdeveniment de clausura del projecte, el qual incloïa tres jornades de testatge de resultats i una conferència final.
L’entitat amfitriona de l’esdeveniment formatiu i de testatge va ser la universitat Città Studi Biella. L’acte inaugural del Transitions Lab (T-Lab) va consistir en un seguit de xerrades inspiradores, a càrrec d’SlowFiber, Artknit Studios i Consorzio Biella The Wool Company. Els tres ponents van coincidir en la necessitat d’un canvi de model en el sector tèxtil, ja que el tradicional no és sostenible per a l’entorn social i de la moda, tant en l’àmbit local com en el global.
El programa formatiu es va estructurar en tres nivells i itineraris d’aprenentatge, segons el perfil dels participants:
Aquest enfocament modular, desenvolupat pels socis del projecte Transitions, va permetre adaptar la formació a cada nivell, combinant coneixement teòric i aplicacions pràctiques. A més, es van organitzar visites a empreses de referència com Piacenza, Marchi & Fildi i Magnolab, on els participants van poder veure de primera mà els processos de producció i conèixer iniciatives reals d’innovació i sostenibilitat en el sector.
El leitmotiv de la formació va ser el Loopholes Toolkit, una eina creada en el marc de Transitions que proposa un mètode de resolució de problemes, especialment enfocat en el sector tèxtil i de la moda, des d’una perspectiva de pensament sistèmic i creatiu. Així, s’ha aconseguit crear una nova metodologia que permet fer avançar els estudiants, professionals i empreses en la doble transició del sector.
La culminació del projecte, la Transnational Transitions Conference
El passat divendres 7 de febrer es va celebrar la Transnational Transitions Conference, l’acte de finalització del projecte europeu, a Confindustria Moda, a Milà, Itàlia. El seguiment de l’esdeveniment es va poder fer de manera presencial i en línia a temps real. L’assistència va ser d’un centenar de persones relacionades amb el món del tèxtil i la moda.
La jornada va començar amb la benvinguda per part de Confindustria Moda i la intervenció online de Cecilia Liljegren, Team Leader de la Comissió Europea, que va explicar la importància i impacte dels projectes Erasmus + Alliances for Innovation.
Seguidament, representants de les institucions sòcies del projecte Transitions van pujar a l’escenari per explicar als presents la feina feta i fer difusió dels aprenentatges adquirits durant el desenvolupament del projecte. A més, també es va presentar el Loopholes Toolkit, una eina desenvolupada per Transitions que fusiona l’estratègia i el “design thinking”.
Dirk Vantyghem, Director General d’Euratex, va fer una xerrada en la qual va dibuixar el paisatge del sector tèxtil europeu. També es van avançar polítiques i estratègies europees, així com el currículum en desenvolupament, alineat amb el “Pact for Skills” europeu i els objectius horitzó 2030.
Posteriorment, es van fer ponències en duet, segons l’àrea d’especialització de l’expert. El duo professional va estar format per Zoe Romano i Silvia Moglia. Ambdues van posar sobre la taula que els canvis socials i ambientals contemporanis no afavoreixen el desenvolupament del sector tèxtil. Les expertes en tèxtil i moda enfocades a professionals, Chelsea Franklin i Christine Nsubuga, es van mostrar optimistes amb el futur de la moda, entenent que la digitalització hi juga un paper clau. Chiara Colombi i Svenja Keune van ser les representants de la formació universitària. Colombi va reivindicar la formació continuada al llarg de la vida i Keune va explicar la importància d’incorporar diferents perspectives i punts de vista en el món del tèxtil i de la moda, tals com el multiespecisme.
Van pujar a l’escenari tres representants de projectes europeus Erasmus + - SIT Project, VETRINE Project i ADDTEX Project – que treballen per a la doble transició del sector tèxtil i de la moda.
L’acte va concloure amb una taula rodona moderada per Marina Castán, en la qual van participar experts del sector: Pedro Gonçalves, Enrico Venturini, Silvia Moglia, Troy Nachtigall, Chiara Colombi i Chelsea Franklin.
Amb aquest acte, el projecte Transitions arriba a la seva fi. En els pròxims mesos, es farà públic el currículum modular que s’ha desenvolupat en el projecte. L’eina Loopholes Toolkit ja està disponible al portal web de Transitions i és d’ús lliure i gratuït.