NOTÍCIES

El clúster Modacc s’uneix amb 8 institucions europees per formar els joves del sector tèxtil en sostenibilitat i digitalització

Clúster Català de la Moda (Modacc)

La indústria tèxtil i de la moda europea s’enfronta actualment a grans reptes estructurals i sistèmics que requereixen un profund canvi de model. El nou marc regulatori europeu que preveu una gestió més eficient del residu tèxtil i que obligarà també al desenvolupament de la circularitat en la indústria tèxtil i moda d’Europa, així com l’acceleració de la digitalització dels processos de disseny, industrials i comercials del sector després de la pandèmia, dibuixen un nou marc competitiu als qual les empreses del sector han d’adaptar-ser. La indústria tèxtil i moda, que ocupa a 1,3 milions de persones a Europa i genera una facturació agregada de 143 bilions d’euros, està format per més de 140.000 pimes, moltes d’elles de petita dimensió, que precisen de suport per abordar el procés de transformació en el que es troba immers el sector.    

És per això que des de l’educació superior s’ha posat en marxa el projecte TRANSITIONS, una aliança estratègica per a la innovació, que té com a objectiu crear un entorn col·laboratiu en el qual es puguin detectar les necessitats del mercat i dels professionals del tèxtil i el disseny, i així desenvolupar nous mètodes de formació per afrontar l’actual transformació digital i sostenible.

TRANSITIONS fomentarà la transició tèxtil i de la moda mitjançant el desenvolupament de nous mètodes d'aprenentatge, eines i pràctiques que ajudin els estudiants, joves dissenyadors i professionals, a afrontar reptes reals. Per a fer-ho proposa un enfocament pedagògic multidisciplinari basat en les teories del disseny de la transició, la metodologia Lean, i les disciplines i pràctiques relacionades amb el tèxtil, la biologia i la fabricació digital.

Entre els objectius principals del projecte destaca la creació d’un programa de formació modular basat en la indústria 4.0 per a un nou sistema circular de la Moda i el tèxtil; l’establiment de mòduls de formació centrats en la innovació i basats en pràctiques i reptes reals (Transition Labs) que permetin capacitar, reconduir i millorar les habilitats dels estudiants; i el desenvolupament de noves formes de generar innovació en processos tèxtils i de disseny, producció i comercialització.

El projecte, que està cofinançat pel programa Erasmus+ de la Unió Europea, compta amb la participació de centres de recerca i tecnològics – l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya i Stiftelsen Produktionstekniskt Centrum i Boras For  Tekoindustrin Sweden -, centres de Formació Professional (FP), institucions d’educació superior – Fundació Privada Elisava, Citta Studi SPA Italy i  Stichting Hogeschool Van Amsterdam Netherlands - actors de polítiques públiques, Pimes i altres organitzacions sectorials d'Espanya, Itàlia, Holanda i Suècia – Agrupació Catalana del tèxtil i la Moda, Next Technology  Tecnotessile Societa Nazionale Di Ricerca R L Italy, Stichting New Order of  Fashion Netherlands i l’Ajuntament de Boras (Suècia).

Els dies 5 i 6 d’octubre tots els integrants del projecte es van donar cita a Barcelona, a la seu de la Fundació Elisava, per iniciar l’execució de les activitats del projecte i potenciar les vies de col·laboració entre les diferents entitats participants. Les jornades de treball van incloure també visites a marques de Moda com l’empresa de calçat MUNICH i les instal·lacions de l’Institut d’Arquitectura avançada de Catalunya per tal de conèixer alguns dels seus projectes més destacats relacionats amb la indústria tèxtil.   

El director de Modacc, David García, ha destacat que “Estem il·lusionats amb els resultats d’aquest projecte donat que s’enfoca a reptes reals del sector, treballa des de l’educació que és l’arrel per transformar els models de treball i agrupa a un conjunt d’entitats molt diferents i a la vegada molt complementàries ”.

Recursos

Comparteix-lo!

DESTACATS

NOTÍCIES RELACIONADES

Modificar cookies