La Directiva (UE) 2024/1799 del Parlament Europeu i del Consell, de 13 de juny de 2024, estableix normes comunes destinades a promoure la reparació de béns dins la Unió Europea. Aplica a una àmplia gamma de béns, inclosos productes electrònics, electrodomèstics, vehicles i tèxtils. Exclou productes que no poden ser reparats de manera rendible o segura.
La directiva té com a objectiu fomentar la reparació de béns en lloc del seu reemplaçament, en línia amb els principis de l'economia circular, per reduir els residus i promoure la sostenibilitat.
https://observatoriotextilymoda.es/wp-content/uploads/2024/07/DIRECTIVA-UE-2024.1799-sobre-Reparacion-de-bienes.pdf
El Reglament (UE) 2024/1781 del Parlament Europeu i del Consell, de 13 de juny de 2024, estableix un marc per a l'establiment de requisits de disseny ecològic aplicables als productes sostenibles, modificant la Directiva (UE) 2020/1828 i el Reglament (UE) 2023/1542, i derogant la Directiva 2009/125/CE. Aplica a una àmplia gamma de productes, incloent però no limitant-se a electrodomèstics, productes electrònics, tèxtils, vehicles i mobles. Estableix un marc general que pot ser adaptat i especificat per a diferents categories de productes.
El reglament té com a objectiu fomentar la sostenibilitat i l' economia circular mitjançant la instauració de requisits de disseny ecològic que els productes han de complir per reduir el seu impacte ambiental al llarg del seu cicle de vida.
Principals Disposicions:
https://observatoriotextilymoda.es/wp-content/uploads/2024/07/Reglameento-UE-2024.1781-sobre-Requisitos-Ecodiseno-para-Productos-Sostenibles.pdf
L'informe "Digital Product Passport in the textile sector" elaborat pel Servei de Recerca del Parlament Europeu (EP Research Service) en col·laboració amb el Panell d'Avaluació d'Opcions Científiques i Tecnològiques (STOA), en la seva versió preliminar del 14 de març de 2024, examina la viabilitat i el potencial impacte d'implementar un passaport digital de productes en el sector tèxtil.
L'informe destaca el potencial transformador dels passaports digitals en el sector tèxtil, alhora que identifica desafiaments i consideracions importants que s'han d'abordar. Recomana una acció coordinada i un fort suport polític i financer per desenvolupar i implementar amb èxit aquesta iniciativa, amb l' objectiu de promoure la sostenibilitat i la transparència en la cadena de subministrament tèxtil.
DPP_textile_DraftPanel-EPRS-STOA_compressed.pdf (observatoriotextilymoda.es)
L'informe "Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR) – Preliminary study on new product priorities", elaborat pel Centre Comú de Recerca (JRC) de la Comissió Europea, en la seva versió preliminar del 27 de gener de 2023, examina les prioritats de nous productes per a la regulació d'ecodisseny de productes sostenibles (ESPR, per les seves sigles en anglès). L'informe proporciona una visió detallada de les àrees prioritàries per a la regulació d'ecodisseny de productes sostenibles a la Unió Europea, destacant la importància d'abordar productes amb un alt potencial d'impacte ambiental. Recomana mesures específiques per millorar la sostenibilitat de productes com electrodomèstics, productes electrònics i tèxtils, amb l'objectiu d'avançar cap a una economia més circular i sostenible a la Unió Europea.
Preliminary-ESPR-WP-Report_MERGED_CLEAN.pdf (observatoriotextilymoda.es)